Zoetmiddelen

Zoetstof of stevia Online kopen?

Nederlanders zijn zoetekauwen! Zoet, zoeter en zoetste... Zoet is een gewenning, suiker heb je nodig voor je energie. Maar welke suiker en op wat voor manier is zeer belangrijk. Er zijn ook een hoop suikers niet goed voor je, maar pas op, er zijn ook een aantal zoetstoffen niet zo goed voor je...

Voor meer informatie over suiker en suikervervangers, klik hier.

 

Producten 17-32 van 162

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Actie
  Vlierbloesemsiroop bio
  Bountiful Vlierbloesemsiroop bio 500 Milliliter
  Normale prijs € 6,24 Speciale prijs € 5,55
  Levertijd: 1 - 2 werkdagen
 2. Actie
  7640110705971
  Canderel Green 65 stuks
  Normale prijs € 5,18 Speciale prijs € 4,61
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 3. Actie
  7640110704684
  Canderel green stevia zoetjes
  Normale prijs € 3,09 Speciale prijs € 2,75
  Niet beschikbaar
 4. Actie
  7640110706435
  Canderel Schepje zoet pot 80 gram
  Normale prijs € 2,94 Speciale prijs € 2,62
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 5. Actie
  7640110700112
  Canderel Zoetjes dispenser 300 tabletten
  Normale prijs € 5,04 Speciale prijs € 4,49
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 6. Actie
  5412503100074
  Canderel Zoetjes navulverpakking 500 tabletten
  Normale prijs € 7,53 Speciale prijs € 6,70
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 7. Actie
  Cereal Stevia sweet 200 tabletten
  Cereal Stevia sweet 200 tabletten
  Normale prijs € 5,90 Speciale prijs € 5,25
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 8. Actie
  Stevia sweet
  Cereal Stevia sweet 45 gram
  Normale prijs € 5,10 Speciale prijs € 4,54
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 9. Actie
  8713589000676
  Cruydhof Stevia blad thee 100 gram
  Normale prijs € 8,49 Speciale prijs € 7,56
  Niet beschikbaar
 10. Actie
  8713589000256
  Cruydhof Stevia extract bruin 100 Milliliter
  Normale prijs € 18,49 Speciale prijs € 16,46
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 11. Actie
  Stevia extract bruin
  Cruydhof Stevia extract bruin 50 Milliliter
  Normale prijs € 11,49 Speciale prijs € 10,23
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 12. Actie
  8713589000812
  Cruydhof Stevia extract bruin 500 Milliliter
  Normale prijs € 79,99 Speciale prijs € 71,19
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 13. Actie
  Stevia extract poeder
  Cruydhof Stevia extract poeder 20 gram
  Normale prijs € 9,49 Speciale prijs € 8,45
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 14. Actie
  8713589000461
  Cruydhof Stevia extract wit 100 Milliliter
  Normale prijs € 13,49 Speciale prijs € 12,01
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 15. Actie
  Stevia extract wit
  Cruydhof Stevia extract wit 20 Milliliter
  Normale prijs € 4,49 Speciale prijs € 4,00
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen
 16. Actie
  8713589000393
  Cruydhof Stevia extract wit 50 Milliliter
  Normale prijs € 8,49 Speciale prijs € 7,56
  Levertijd: 3 - 5 werkdagen

Producten 17-32 van 162

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Geraffineerd? Ongeraffineerd? Natuurlijk of niet natuurlijk? Wat is nou goed of slechts?

Zijn natuurlijke suikers beter dan de geraffineerde suikers? En waarom dan?

Er zijn zoveel suikers bekend, neem bijvoorbeeld ruitsuiker, kristalsuiker, agavestroop, ahornsiroop en het populaire kokosbloesemsuiker. Maar zijn deze nu goed of niet goed om te gebruiken?

Het is zo verleidelijk om lekker te snoepen, chocolade, drop, marsepein en zo nog veel meer. Maar let op!

Suiker ook wel glucose genoemd

Glucose is een van de enkelvoudige koolhydraten. Dit houdt in dat het lichaam deze vorm van koolhydraten snel en gemakkelijk kan opnemen.

Dit heeft dan de consequentie dat je bloedsuikerspiegel ook snel stijgt (je bloedglucosespiegel), zeker bijvoorbeeld in vergelijking met een volkoren boterham. Deze bevat namelijk vooral langzame (meervoudige) koolhydraten.

Het grote voordeel van producten met zogenaamde langzame koolhydraten (zoals die bruine volkoren boterham) is dat de stijging van het bloedglucose minder snel gaat en je dus ook niet snel de behoefte hebt aan zoetigheid of suikers.

Sporters en suikers

Sporters (vooral duursporters) zoals marathonlopers hebben vaak de behoefte tijdens het sporten aan sportdrank met snelle suikers, deze zitten vaak in sportdrankjes. Deze bestaan dus uit enkelvoudige, snelle suikers, welke dan ook snel door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor zal de sporter dan ook snel over nieuwe brandstof beschikken (en dus beter presteren)

Kort gezegd heeft suiker dus de functie om ons energie te leveren. Maar het speelt ook een actieve rol bij de spijsvertering. Het zorgt voor de productie van vetzuren en niet-essentiële aminozuren. Om te functioneren hebben onze hersenen zelfs glucose nodig.

Wat is het verschil "natuurlijke" en "geraffineerde" suikers?

In veel gezonde levensmiddelen zoals fruit, granen, volkorenbrood en veel groenten, zit van nature suiker. En daarnaast kunnen we natuurlijk de suikers uit alle ongezondere producten zoals snoep, koek en andere versnaperingen. Maar wat is nu "slecht"?

Suikers uit bijvoorbeeld fruit, honing en vruchtenstropen zijn natuurlijke, ongeraffineerde suikers. Daarentegen heb je ook geraffineerde suikers, deze zijn bijvoorbeeld biet- en rietsuiker, agavesiroop, geleisuiker of kandijsuiker. Al deze soorten suikers hebben een andere chemische samenstelling en zijn afkomstig van verschillende bronnen.

Het grote verschil tussen geraffineerde en natuurlijke, ongeraffineerde suikers is het bewerkingsproces.

Geraffineerde suikers zijn bewerkt in een fabriek en hebben tijdens dit proces vaak veel vitaminen en mineralen verloren.

Hierdoor bevatten geraffineerde suikers dan ook geen gezonde voedingsstoffen voor het lichaam. Het zijn dan ook zogenaamde "lege calorieën."

De natuurlijke, ongeraffineerde suikers hebben geen fabrieksbewerking ondergaan. Hierdoor worden ze dan ook als gezonder beschouwd.

Leveranciers van deze natuurlijke, ongeraffineerde suikers zijn onder andere diverse soorten fruit. Deze leveranciers (zoals fruit) leveren ook andere goede voedingsstoffen zoals vitaminen en voedingsvezels, welke goed zijn voor je lichaam.

Helaas... het blijven wel gewoon suikers en dat betekent dat ons lichaam deze dan ook niet perse anders ‘ziet’ dan de geraffineerde suikers. Dit betekent dan ook dat ook bij deze suikers het motto "te veel is teveel" geld.

Glycemische Index

Van groot belang bij de verschillende soorten suikers, is de glycemische indexwaarde.

Deze geeft namelijk aan hoe snel de bloedglucosespiegel stijgr na het eten van deze suiker.

Glucose heeft een Glycemische index van 100.

Deze wordt als norm gebruikt en alle andere soorten worden hiermee vergeleken.

Zo laat zien dat bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, welke een lage glycemische index heeft, je bloedglucose minder snel laat stijgen.

Stevia

Het zoetmiddel van dit moment is toch echt wel stevia!

Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën.

Het heeft het E-nummer 960.

Stevia is plantaardig en heeft zover bekend geen bijwerkingen, is niet schadelijk en wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel.

Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Aangezien stevia een E-nummer heeft, is het zeker dat je er niet te veel van binnen krijgt.

Onderstaande informatie geeft het Voedingscentrum over stevia:

Stevia (steviolglycosiden of stevioside of rebaudioside A) is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. Het mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden.

De plant waar het uit geïsoleerd wordt, komt uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. Daar is het blad van de plant al eeuwenlang een zoetmiddel. De bladeren worden daar onder andere in de thee gedaan.

De zoetstof wordt geïsoleerd uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren van de plant worden gemalen en geweekt in heet water. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er stevia overblijft.

De smaak van stevia

De tong neemt de zoete smaak van stevia vertraagd waar. Het heeft een enigszins bittere, dropachtige nasmaak. De bitterheid neemt af als stevia wordt gemengd met suikers zoals sacharose, fructose of glucose.

Waarin zit stevia?

Stevia is nog niet zo lang goedgekeurd, en is daarom nog in opkomst. In de Europese wetgeving staat in welke producten het gebruik is toegestaan. Het mag toegevoegd worden aan light frisdranken en light bier, yoghurtdranken, ijs, desserts, vruchtennectar, jam, marmelade, snoep, chocolade, kauwgom, salades, soepen, sauzen en zoetjes. Voorwaarde is wel dat deze producten minder calorieën of geen toegevoegde suikers bevatten.

Geschikt om te koken en bakken

Stevia is stabiel bij verhitting. Dat wil zeggen dat het ook geschikt is als zoetstof voor gekookte en gebakken producten.

Gezondheidseffecten

Producten met stevia kunnen zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden worden gebruikt. Je krijgt dan namelijk niet meer binnen dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).

Calorieën

Stevia levert geen calorieën. Maar producten waarin stevia is verwerkt, bevatten wel calorieën. Dit komt omdat in het algemeen maar een derde van de suiker vervangen kan worden door stevia, zonder nare nasmaak. Producten gezoet met stevia hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.

Verwerking van stevia door het lichaam

Ons lichaam kan stevia niet opnemen. De darmflora zet stevia deels om in steviol, dat het lichaam wel opneemt. De door het lichaam opgenomen steviol verlaat via de urine het lichaam. De rest van de stevia verlaat het lichaam via je ontlasting.

Is stevia veilig?

Stevia is een veilige zoetstof. Het is sinds 2011 een goedgekeurde stof in de Europese Unie. Daarom heeft het een E-nummer (E960) gekregen.

Één van de meest verkocht steviadruppels bij Gezonderwinkelen.nl is de Health Food Stevia druppels. Deze wordt vooral vanwege zijn goede smaak veel gebruikt. Het is bovendien één van de voordeligste stevia-druppels die er verkrijgbaar zijn!

Wil jij gelijk meegenieten van deze stevia druppels? Bestel direct en klik hier om naar Health Food Stevia te gaan.

Bijgaand een filmpje van you tube over stevia. Wij, van Gezonderwinkelen, vinden deze te mooi om niet te delen.

Bekijk deze video op www.youtube.com

Een ondersteuning in de strijd tegen de lekkere trek, de behoefte aan suiker, kan je een voedingssupplement nemen met bijvoorbeeld chromium erin. Deze ondersteunt de stabilisering van je bloedsuikerspiegel.

Wil je direct naar een goed chroom-supplement toe? Klik hier.

Bekijk deze video op www.youtube.com